Intervju med Bitte Andersson

Bitte Andersson. Galapremiär av Dyke Hard Skandia Biograf.

Bitte Andersson. Galapremiär av Dyke Hard Skandia boiograf.

 

Omfilmer intervjuade Bitte Andersson som är aktuell med Dyke Hard. Filmen hade världspremiär  under Stockholms filmfestival 2014 och får svensk biopremär under 2015.

Vem är Bitte Andersson för de som inte vet vem du är?
Jag är egentligen serietecknare och illustratör, men har även jobbat med fysiska specialeffekter på lågbudgetfilmbolaget Troma och startat en feministisk bokhandel som hette Hallongrottan i Hornstull i Stockholm.

Dyke Hard är en lesbisk actionkomedi om ett rockband som åker på en roadtrip, kan du berätta hur du fick idén till filmen?
Vi var tre kompisar som fick idén tillsammans, Martin Borell, Alexi Carpentieri och jag. Vi tittade mycket på film tillsammans och pratade om att det var synd att rolig genrefilm ofta var så heteronormativ och hade jättefå och dåliga kvinnoroller. Vi tyckte också att queerfilm allt för ofta höll sig inom kategorin drama och fokuserade mycket på problem. Och så slukade vi såklart all queer genrefilm vi kunde komma över och blev mycket inspirerade av den.
Från början hade vi tänkt göra en serie fejktrailers för genrefilmer som vi önskar fanns, som en slags önskelista till filmindustrin. Men när vi hade gjort en sådan fejktrailer (som hette Dyke Hard), kom vi på att det vore roligare att slå ihop alla fejktraileridéerna till ett långfilmsmanus med alla våra favorit genrer i istället och voila – så föddes Dyke Hard.

Filmen är gjord med en låg budget kan du berätta för mig hur det var att spela in filmen vad var svårt, vad var det som var lätt?
Nästan allt var svårt utom att få med oss folk. Vi blev väldigt överraskade över hur hjälpsamma och generösa folk var med sin tid. Det kändes nästan som att Stockholms queercommunity gått och väntat på en chans till ett storslaget samarbete, ha ha. Att vi inte hade några investerare gjorde också att det var lättare för oss att improvisera och göra ändringar utan att behöva få dem godkända. Svårast av allt var att hålla motivationen och arbetsmoralen högt när vi inte hade några pengar alls och inte visste hur vi skulle kunna göra färdigt filmen.

Det har tagit väldigt lång tid från det att spela in filmen tills den får premiär varför har det tagit så långtid?
Inspelningen tog ca 2 år, dels pga att alla huvudrollerna jobbade heltid och inte hade tid eller ork att filma mer än ca en helg i månaden. Men också pga att jag var den enda som jobbade heltid med projektet och gjorde det mesta av scenografi och kostymer själv. Martin och Alexi hjälpte till på sin fritid, men filmen utspelar sig i en väldigt cartooney värld med mycket specialtillverkade grejor som tog sin tid att tillverka. Postproduktionen tog också ca 2 år pga att vi alla var tvungna att lönejobba samtidigt och bara kunde jobba med filmen på fritiden.

Dyke Hard är på engelska, vad är tanken bakom det?
Från början hade vi tänkt distribuera filmen genom Troma och de krävde att den skulle vara på engelska, men sedan fick vi chans på bättre distributionsvillkor vilket Troma förstod (så länge jag kom ihåg att nämna dem i alla intervjuer, ha ha). Första inspelningsdagen spelade vi in allt på två språk, svenska och engelska, precis som Marlene Dietrich gjorde på tyska och engelska, men det var helt fruktansvärt svår och väldigt förvirrande för skådisarna, så vi fick ge upp det. Nu har filmen fått jätteroliga svenska undertexter istället!

Kan du berätta något vi inte vet om filmen, någon scen som du hade velat ha med som blev bortklippt, något minne från inspelningen du kommer ihåg?
Skurket hade ett jättefint musikalnummer i en blomstrande trädgård som vi fick ta bort för att storyn blev bättre utan, men det kommer bli bra bonusmaterial till dvdn. På inspelningarna har det hänt så mycket galna saker att jag har anekdoter för en hel livstid, ha ha. Det kanske får bli en bok eller nåt sen.

Vem vänder sig filmen till, vem ska gå och se den?
Alla som vill få sig ett gott skratt! Men jag vet inte om humorn kommer att funka på alla. Man måste nog ha ett gott öga till B-film för att stå ut, ha ha. Vi älskar ju det operfekta och hyllar det med alla medel. Folk som gillar nyskapande borde ge filmen en chans, och alla som längtar efter roligare kvinnoroller. Fast i Dyke Hard är det inte helt självklart vilka som är kvinnor. Och mansrollerna är också kul.

 

Något du vill tillägga?
Jag vill tipsa om Dyke Hards Göteborgska syskonfilm Folkbildningsterror! Den har tillkommit under liknande omständigheter och under samma tidsperiod. Den är också en musikal, men samtidigt helt annorlunda! Och extremt sevärd!

 

omfilmer.se tackar för intervjun och lycka till.

Bilder från galapremiären på biograf Skandia under SFF14

 

Text Camilla Käller