Balettprimadonnan

Balettprimadonnan 1916. Foto Svenska Filminstitutets arkiv

Balettprimadonnan 1916. Foto Svenska Filminstitutets arkiv

 

 

 

Den fattige musikern Wolo är förälskad i den vackra bondflickan Anjuta, som vallar får. Anjutas styvmor är en illa beryktad lönnkrögerska och hon tvingar Anjuta att dansa för sina berusade gäster.
Wolo försöker övertala styvmodern att låta Anjuta utbilda sig till dansös. Hon är först ovillig men tar sedan Anjuta med till traktens godsherre, greve Orsky, som genast blir intagen av Anjutas skönhet och lovar bekosta hennes utbildning.
Med Wolo som ackompanjatör avlägger Anjuta ett glänsande inträdesprov till balettskolan. Men Orsky, som märkt känslorna mellan henne och Wolo, beslutar att i eget intresse skilja dem åt. Han erbjuder sig att bekosta Wolos utbildning utomlands till violinist, vilket denne tveksamt accepterar. Wolo försöker i fortsättningen förgäves uppehålla kontakten med Anjuta — hennes styvmor snappar upp alla brev från honom och lämnar dem till Orsky.
Anjuta tror att Wolo glömt henne och han tror att hon inte mer bryr sig om honom.
En dag är Anjuta mogen att debutera. Samtidigt får greven ett brev från Wolo, där denne tackar honom för hans hjälp samt betalar tillbaka Orskys understöd. Orsky lägger till några ord i brevet som därmed bekräftar att Wolo gift sig utomlands. Efter Anjutas lyckade debut, visar han henne det förfalskade brevet och friar till henne. Motvilligt säger hon ja.
En tid senare kommer Wolo tillbaka, och när han läser om deras bröllop i tidningen, övertalar han en kollega att få spela i hans ställe på en fest, som Orsky arrangerar.
Till att börja med känner ingen där igen honom, men när han plötsligt växlar melodi — precis som Wolo förr brukade göra — förstår Anjuta vem han är och faller ihop i våldsamma snyftningar. Konserten avbryts och Wolo försvinner oförmärkt.
Men senare på natten kommer han tillbaka utanför hennes fönster. Som förklaring visar hon honom det förfalskade brevet. Men i samma ögonblick står Orsky i dörren. Han kastar sig över Wolo, men Anjuta lyckas skilja dem åt och Wolo försvinner.
Nästa dag låser Orsky in Anjuta på hennes rum, sedan hon skickat ett brev till Wolo att möta henne i jaktpaviljongen. Wolo kommer dit men möts där av Orsky, som räcker honom en pistol för att duellera med honom.
Anjuta lyckas ta sig ut och når fram till paviljongen, när första skottet faller. Orsky har blivit träffad men inte livsfarligt.
Någon dag senare lämnar Anjuta Orsky och återförenas med Wolo.

 

Fantastisk roligt att se vilket arbete SFI har lagt ned på filmen. Underbar musik till filmen. Balettprimadonnan är i tre akter. Det blandas rörligt material med stillbildsfoton.

 

ORIGINALTITEL: Balettprimadonnan
KATEGORI: stumfilm
LÄNGD: 54 min
LAND: Sverige
TAL: Stumfilm
DISTRIBUTÖR:  Aktiebolaget svenska biografstaten Stockholm
BIOPREMIÄR: 1916-11-20
RECENSERAD AV: Camilla Käller