Coco

Betyg:

 

Hemma hos den unge Miguel, är han den ende i sin skomakarlåda till familj som uppskattar musiken. Han avgudar den döde legendariske smörsångaren Ernesto de la Cruz och hans musik. På högtidsdagen Dia de la Muertos, när de döda får återvända till jorden för att besöka sina levande släktingar, råkar han själv gå över den gyllene bron och hamna i de dödas rike. Där väntar honom, förutom hans musikfientliga förfäder, också ett spännande äventyr i jakten på Ernesto de la Cruz.

 

Filmen må visserligen vara förutsägbar, men berättelsen har så oerhört mycket charm och berättarglädje att hjärtat besegrar förnuftet. Regissören Lee Unkrich blandar med säker fingertoppskänsla halsbrytande äventyr, humor, sentimentalitet, musik och melodrama, vilket för tankarna till de bästa Bollywoodfilmerna, som verkligen vet vilka hjärtesträngar de ska spela på. De bländande animationerna är makalöst fantasifulla och tillsammans med medryckande musik och enorm passion, vinner den här pärlan lätt över mig.
Berättelsen är dessutom politiskt helt rätt, och filmmakarna har verkligen gjort ordentlig research i den mexikanska kulturen. Coco blir därför en film som bygger broar mellan kulturerna istället för bygga murar mellan dem

 

ORIGINALTITEL: Coco
KATEGORI: Animerat, familj, äventyr, komedi
LÄNGD: 1 tim 45 min
LAND:  USA
TAL: Engelska, Spanska (Svenskt dubbat)
ÅLDER: 7 år
DISTRIBUTÖR: Disney Pixar
BIOPREMIÄR: 2018-02-02
DVD/BLU-RAYPREMIÄR:
VOD:
RECENSERAD AV: John Haque