Downsizing

Downsizing UIP 2017

Betyg:

Samhällskritik i lilliput storlek

Downsizing inleder med Rolf Lassgård som forskare på ett laboratorium i Norge och föreställer oss lösningen på problemet med planetens överbefolkning, genom att krympa människor till en dryg decimeters längd. Folk lockas att downsiza sig, då pengarna räcker längre i miniatyrvärlden. Drömmen om ett bättre liv lockar den amerikanske medelklassmannen Paul Safranek (Matt Damon) och hans fru att ge upp sina vanliga stressiga liv, för att istället starta ett nytt mini-liv.

 

I grunden handlar filmen om att finna mening och sin egen plats i tillvaron. Samtidigt som filmmakarna mycket satiriskt vågar poängtera att överpopulationen och dess följder är jordens främsta problem. Det blir bitvis oerhört intressant, eftersom jag som publik undrar var filmen ska ta vägen, trots den mycket amerikanska utformningen. Fastän människorna görs mindre, så kvarstår klasssamhället och de socio-ekonomiska skillnaderna. Lyxlivet är uppenbarligen inte för alla. Det finns fortfarande en mur och en massa icke-amerikaner som lever utanför den.
Bland skådespelarna överraskar Hong Chou, med en oerhört mänsklig och berörande prestation. Även Rolf Lassgårds forskare får en väl tilltagen biroll, vilket blir en trevlig överraskning för den svenska biopubliken.

 

ORIGINALTITEL: Downsizing
KATEGORI: drama, komedi, sci-fi
LÄNGD: 2 tim 15 min
LAND: Engelska, Vietnamesiska, Isländska, Norska,  Spanska
TAL: USA
ÅLDER: barntillåten
DISTRIBUTÖR: UIP
BIOPREMIÄR: 2017-01-19
DVD/BLU-RAYPREMIÄR:
VOD:
RECENSERAD AV: Camilla Käller