Gook

Betyg:

Realistiskt starkt drama.

Filmen utspelar sig i början av 90-talet i ett Los Angeles där ilskan och hatet flödar. De friande domarna mot Rodney Kings misshandlare, blir flamman som tänder på anarkins krutdurk och plötsligt exploderar staden i galenskap och laglöshet.

 

De Koreansk-Amerikanska bröderna Eli (Justin Chon, även manus och regi) och Daniel försöker driva en skobutik i ett av de mest oglamorösa hoodsen. Som asiat anses man vara en ”Gook” och står längst ned i hackordningen, vilket innebär att man blir spöad av både svarta och latinos. De har det alltså inte helt lätt.
De får assistans i butiken av Kamilla, en ung Afro-Amerikansk flicka som känner sig mer hemma och känner en större familjetillhörighet i butiken med bröderna, än hemma hos sin egen familj.
Det blir en stark skildring om vänskap och brutal rasism i motsättningarnas skugga. Att filmen också är filmad i svartvitt, skapar en genomgående olycksbådande känsla, trots att det finns korta, nästan eskapistiska, stunder av musik, gemenskap och glädje i den bistra verkligheten.
Slutresultatet blir en kusligt stark film som slår publiken i magen som en rallarsving.

 

ORIGINALTITEL: Gook
KATEGORI: Drama
LÄNGD: 1 tim 34 min
LAND: USA
TAL: Engelska, Koreanska
ÅLDER: 15 år
DISTRIBUTÖR: Triart
BIOPREMIÄR: 2018-01-19
DVD/BLU-RAYPREMIÄR:
VOD:
RECENSERAD AV: John Haque