Intervju FableFX

Jag hade det stora nöjet att träffa Anders Freij en av de som ligger bakom specialeffekterna till aktuella biofilmen The Boy.

Andres Frej 2016.

Andres Freij 2016.

FableFX är ett ganska nystartat företag som startade förra året och vi har redan arbetat åt internationella företag. Vi gör specialeffekter till reklam och långfilm. Företaget består av cirka 8 personer. Kaj Steveman äger företaget tillsammans med fyra delägare.

Hur fick ni jobbet att göra visuella effekter till The Boy?
Några av oss har arbetat med Lakeshore Entertainment innan och därav fick vi kontakterna till att göra de visuella effekterna till filmen.
Vill ni nischa in er på skräckfilm?
Vi tycker att det är jätteroligt att göra effekter till skräckfilm speciellt om det skulle läggas till lite monster. Vår specialitet är egentligen karaktärs animation och djur.

FableFX. 2016 Foto Camilla Käller

FableFX. 2016 Foto Camilla Käller

 

Hur mycket arbete ligger det bakom ett arbete som The Boy?
Vi har gjort lite mer än 50 klipp i filmen. Det tar cirka fyra månader. Ja nu arbetar man ju inte fullt ös i fyra månader. En specialeffekt där Brahms gråter tar cirka två veckor att göra.
Hur mycket får ni reda på i förväg och hur mycket frihet har ni att arbeta med det ni får?
Vi får reda på vad som händer i klippet om man frågar men man får reda på väldigt lite egentligen. Vi får ju inget manus att gå efter.
Jag blev väldigt positivt överraskad när jag såg filmen i helhet. Det var långt över förväntan. Den färdiga filmen är ju vårt betyg som vi kan visa upp vad vi har gjort.
Vad har ni för framtidströmmar?
Vi har ett till Hollywoood projekt på gång nu. Sedan får vi se.

 

För att läsa om fimen The Boy (lucky-dogshemsida) Klicka här
FableFX hemsida

Text och foto Camilla Käller