Intervju Hussein Hassan

Hussein Hassan Ali. Foto Camilla Käller 2016

Hussein Hassan. Foto Camilla Käller 2016

Jag heter Hussein Hassan och kommer från Kurdistan där jag bor och arbetar.
The Darik Wind bygger på berättelser från några unga kvinnor jag träffade. I början när jag kom i kontakt med dem ville jag göra en dokumentär. Men kvinnorna som berättade sina historier och som hade flytt från IS ville inte vara med på bild. Jag fick då fundera väldigt länge hur man skulle göra med historierna och när jag pratat med andra i teamet bestämde vi oss för att ta in två skådespelare som spelar huvudrollerna. De gestaltar det flickorna berättar i sina historier hur de upplevde kriget och hur de blev tillfångatagen.
Det var också en stor utmaning för oss att ha skådesplare då vi ville att berättelsen skulle vara så autentisk som möjligt. Det var också en stor risk ekonomiskt att ha med skådespelare, du vet det blev helt andra förutsättningar. Det är ju bara två skådespelare med i filmen resten är amatörer, vanliga människor  som har varit med i kriget och har egna minnen. Så det var en chansning för oss att ha med dessa talangfulla människor men med med de traumatiska upplevelserna. Skådespelarna bodde med de krigsdrabbade offren i läger så de lärde sig väldigt fort känslan de drabbade hade och kunde förmedla det i filmen. Platserna är ju också verkliga. De är inte uppbyggda. Vi ville att det skulle vara från verkliga livet.
Även krigarna i filmen krigade på riktigt, de är inte skådespelare.  Det är en film som berör och tar upp ett svårt ämne. Men jag blev riktigt nöjd med filmen med ett bra resultat.

Jag frågar om de som varit med i filmen har sett den. Skådespelarna har sett det färdiga resultatet men inte de som varit med i kriget. Filmen är inte gjord för dem och den är inte gjord för att bearbeta det de har varit med om. Filmen är gjord för dig och biopublik. Vi vill beröra folk med berättelser som berörde oss.

Intervjutext och foto på Hussein Hassan Ali, Fotograf Camilla Käller.

The Dark Wind 2016

The Dark Wind 2016 Stockholm Filmfestival

The Dark Wind handlar om:
Nyförälskade Reko och Peros liv får en dramatisk vändning när IS anfaller deras hemby i irakiska Kurdistan. »The Dark Wind« är den första spelfilmen vars handling kretsar kring folkmordet på yezidierna, en etno-religiös folkgrupp i mellanöstern. En enastående autentisk film mycket på grund av att flera skådespelare själva varit offer för kriget. En film som inte lämnar någon oberörd.
 

Den visas just nu på Stockholm Filmfestival 2016