Intervju Matias Varela

Matias Varela är bioaktuell i filmen Point Break som har biopremiär 2016-02-05

Matias Varela. Foto Camilla Käller 2016

Matias Varela. Foto Camilla Käller 2016

Kan du berätta lite om Point Break?
Det är en remake. Mina agenter i USA frågade om jag ville provfilma och det ville jag. Jag fick en scen beskrivet för mig när jag skulle provfilma så på så vis hade jag också koll på vad det var. Jag frågad är det här en remake på original filmen, ja sade de. Fast det är ju inte en remake egentligen utan denna film bygger på originalet.

Scenerna i filmen är de äkta?
Ja faktiskt de är det tro det eller ej. Vi åkte verkligen till alla de här ställena. Det du ser på filmen är äkta det är inte green screen även ifall man kan tro det ibland. Det som gör den här filmen så unik jämfört med andra filmer är att de valde att göra detta på riktigt. Vi tar in världens bästa snowboard åkare, världens bästa klättrare och så vidare sedan får de göra sin grej de är bra på också filmar vi det.

Fick du också göra det vi ser i filmen?
Ja absolut framför allt klättringen och det var det jag fick träna mest på. Det är så svårt att fuska. Vi skulle kunna göra korta tagningar på klättringen och ”fuska” på så vis men det skulle en som klättrar verkligen se, så vi fick lära oss hur man bergsklättrar.

Vad var utmaningen?
Det var  klättringen. Det var en väldigt fysisk film att göra. Nästan alla dagar var man helt genomsvettig. Så ser det inte ut alltid när man gör film att varje dag är ett träningspass. Du har ju vardagliga saker i en film som att du sitter vid ett bord och äter eller åker i en bil. I den här filmen finns det nästan inte några sådana scener alls. Det finns en scen där vi sitter och äter vid ett bord det tog några dagar att filma men bortsett från den så är det saker vi gjorde som man inte är bekväm med i vardagen som klättring, åka snowboard och så vidare.

Vad gillade du mest?
Det jag kom närmast var att klättra. Det tyckte jag även var roligt innan när jag var yngre så klättrade jag lite så det hade jag nytta av trots allt.

Skulle du kunna tänka dig att fortsätta med klättring?
Ja absolut!
Det som var så fascinerande var att man fick se så många fantastiska platser genom att de valt att inte filma i studio. Vi fick ju åka till Alperna och Venezuela, ja alla de här ställena du ser på filmen, och de gjorde alla de här bissera sakerna du ser.

Är du en äventyrare?
Oj det var en svårfråga. Det vet jag faktiskt inte.

Är det actionfilmer du vill göra som skådespelare?
Nja det har bara blivit så, jag älskar actionfilmer även privat när jag tittar på film men jag ser på allt från komedier till smal independent drama. Det enda jag inte är så jätteförtjust i är skräckfilm. Men när jag har jobbat med film har det blivit mest action. Men om film är bra spelar genre inte någon roll.

Ur filmen Point Break. Foto Reiner Bajo

Ur filmen Point Break. Foto Reiner Bajo

Har du någon kontakt med filmteamet nu när det är färdigfilmat?
Jag har kontakt med några av skådespelarna, producenten och en handfull andra människor. Det som gör detta så unikt tror jag är att vi har varit på så många platser och det är sådan otrolig upplevelse som man delar med alla då tror jag det är lättare att komma varandra nära. När man står och tittar på en miljö som är väldigt vacker och maffig vill man dela det med någon, och har man inga kompisar där då blir det automatiskt tror jag att man kommer varandra närmare i teamet. Som i Venezuela där fanns det inte någon täckning på mobilen så vi kunde inte ens ringa där vi var mitt ute i skogen.

Var det någon plats i filmen som du drömt om att åka till?
Jag har alltid velat åka till regnskogen. Man har varit i tropiska länder tidigare och trott att man varit där och kommit hem och sagt nu har jag varit i en regnskog. Men jag i alla fall har aldrig varit i en sådan oförstörd regnskog tidigare.

Kommer du att åka tillbaka?
Ja det tror jag säkert. Men det häfta med en sådan här produktion är att man tar sig till platser som man aldrig annars kan. Jag har inte de förutsättningarna att åka runt i en privat helikopter i en regnskog. Men det här jobbet som jag  har  ju de resurser som krävs för att ta sig till de här platserna.
Jag har exempelvis varit i Alperna förr men aldrig varit på TOPPEN. Det går inga liftar dit. det har inte det här filmbolaget några problem med, de behöver inte några liftar. De ringer ett samtal och sedan kommer en helikopter också kör de upp folket dit i princip.
De här platserna valdes också ut speciellt för publiken för att de skulle få se dem. Man gör inte film på det här sättet längre man åker inte runt halva jorden för att filma bara det är en anledning att se filmen.

 

Kan du berätta något som hände när ni spelade in Point Break något speciellt du minns?
Det var många speciella moments, men en grej i Venezuela var att träffa ursprungsbefolkningen. Det var några medlemmar ur en stam som lever väldigt långt bort från västvärlden som kom. Det roliga med det var just att de kom till oss vi kom inte till dem. Vi skulle spela in en scen på en plats där ingen människa befinner sig. Man kanske förutsätter att ingen människas någonsin varit där ens! Helt plötsligt står det två herrar där i relativt konstiga kläder. Det ser heller inte ut som de har utrustning för att ta sig dit  på egenhand. Vi har tagit oss dit med hjälp av helikopter för vi trodde att det var det enda sättet. Det visar sig efter lite tolk hjälp då de knappt kan spanska att de bor i där. De bor alltså i en by i regnskogen och såg att det var mycket helikopter trafik. De tänkte vad är det som händer därborta? De tog en sex dagars promenad bara för att kolla läget! De fick såklart stanna kvar och titta och de slutade med att de fick helikopter skjuts hem. Det hade de aldrig gjort förr så det var en enorm upplevelse för dem. För mig var det en upplevelse att bara få träffa dem.

Kunde du prata med dem?
En av herrarna kunde väldigt lite spanska och det är mitt första språk så vi hade väl någon form av kommunikation.

Sedan var det ju sportmässigt helt häpnadsväckande grejer som hände hela tiden.  Folk som kommer susande i Wingsute i 360 km/tim bara ovanför huvudet med död som resultat vid minsta lilla misstag.
De åkte motorcykel i extremt höghastighet mellan träd också vidare. Snowboard åkare som åker i lavinfarliga områden med enorma lutningar och klippor. Bergsklättring på plats där det är väldigt svårt. Man tänker inte heller på hur farligt detta är för det ser så enkelt ut tills man ska testa själv som bergsklättring.
Vi fick gå kurs innan inspelningen började. Framförallt i bergsklättring och vi fick klättringsinstruktion. En del motorcykelträning fick jag och även en del vapenträning.

Har du sett filmen?
Ja såklart! Jag har sett den två gånger i sin helhet en gång i 3D och en gång 2D.

Vad ska du göra efter Point Break?
Precis nu ska jag ta det lite lugnt och vara hemma. Det jag vet just nu är att jag ska göra Assassin’s Creed ettan avslutades bara för några dagar sedan så blir  inte den en flopp blir det en tvåa. Sedan hoppas jag på att få skriva mera manus men när det blir av vet jag inte.

 

Text Camilla Käller
Foto i biosalong Camilla Käller
Foto ur filmen Reiner Bajo