Intervju med Alexander Karim

 

Advokaten handling:
Som barn bevittnade Frank och hans syster Sara sina föräldrars död. När Frank får veta att mördaren är en av ledarna inom Köpenhamns undre värld – och dessutom en av hans advokatbyrås viktigaste klienter – blir han besatt av att hämnas.
 

 

Alexander du spelar Frank i tv-serien Advokaten, kan du berätta lite om din karaktär?
Frank har förlorat sina föräldrar 20 år tidigare i en bilexplosion. Idag har han blivit en person som är väldigt sluten och valt att leva sitt liv så laglydigt som möjligt. Han vill dölja sin smärta som han har inom sig. Han blir aldrig arg, glad eller något annat. Han har helt enkelt stängt av allt utåt sett men ibland så kommer de här känslorna fram bland annat i boxningsringen när han tränar. Till slut så börjar han tillsammans med sin syster leta efter den som mördade hans föräldrar.

 
Vad var det som gjorde att du tackade ja till att medverka i Advokaten?
Det var lite märkligt för det var ungefär en vecka innan jag fick ett samtal angående Advokaten så hade jag precis gjort en amerikansk tv-serie. I den serien spelar jag en gerillaledare och det var mycket springa i öknen eller där det var smutsigt. Så var det någon som gjorde en intervju och frågade mig vad skulle du vilja göra härnäst?
Jag skulle vilja göra en thriller där man får spela någon karaktär med kostym, snygg miljö och i maktens korridorer, gärna i kontorsmiljö.
Och innan den här intervjun hade kommit ut fick jag ett samtal där de ringde om just Advokaten och berättade hela historien. Jag gick in och skulle provfilma för den här rollen. Jag provfilmar och älskar direkt texten och allt. Jag ville ha den här rollen så gärna att jag tog manuset och gick till min bror som är regissör och gjorde en kortfilm av Advokaten. Men innan jag hann göra klart kortfilmen hade de ringt och sagt att jag fått rollen.

 
Vad tycker du om att samarbeta mellan olika länder?
Jag gillar det och jag tror att det kommer att bli mycket mera av det. Det är ekonomiskt bättre att samarbeta med andra länder och det som händer då är att det skrivs andra manus. Så filmer och serier ser annorlunda ut idag än vad de gjorde förr.
 

 

Hur är det att spela in internationella filmer/tv-serier jämfört med skandinaviska, finns det någon skillnad?
Språkmässigt har jag inga problem eftersom engelska och svenska är mitt modersmål. Men allt är så mycket större internationellt. Men i slutändan är det exakt samma sak.

 
Hur gör du när du ska hitta till en karaktär som Frank, speciellt om karaktären ligger långt ifrån din egen personlighet?
Det här gör jag alltid oavsett vad det är jag än gör. Jag spelar in hela manuset på telefonen rakt upp och ned där alla karaktärer är med. Sedan lyssnar jag på det hela dagarna förutom när jag jobbar. Jag till och med somnar med manuset i örat. Har jag druckit ett glas vin lyssnar jag också på manuset för man uppfattar saker på ett helt annat sätt då. Sedan tittar jag på väldigt mycket på film och dokumentärer i ämnet. Allt som har med jurist eller advokat att göra.
Jag älskar att göra research så just i Advokaten kollade jag upp bland annat hur man reagerar vid trauman och det var på lite olika sätt som man kan reagera på. Nu var Frank väldigt sluten och innestängd i sig själv. Du vet han är en sån där person som aldrig känner något och han äter bara för att äta men inte för att det var gott och njuta. Han tränar väldigt mycket det är hans enda sätt att kunna få ventilera sig. Att just bli sluten är ett traumatiserad sätt att reagera.
Sedan när jag hade lämnat mina barn satt jag i tingsrätten varje dag och tittade på vartenda mål i tre månader varje dag oavsett om det handlade om snatteri eller mord. Jag tittade på hur och vem som gick först, hur de satt och vad som sades. Om jag hade gissat mig till saker så hade jag ju exempelvis tänkt mig att advokater sitter rak i ryggen och så men det gör de inte. Det finns inte någon som orkar sitta rak i ryggen i flera timmar. Satt mycket och tittade på hur attityden var.

 
Vilken är din mest minnesvärda scen ur serien?
Det finns en scen där jag och Malin ska hoppa i vattnet som jag minns väldigt väl. För det första avskyr jag att bada utomhus, i synnerhet i Sverige. Det ska vara varmt och kroppstemperatur för att jag ska hoppa i ett bad frivilligt. När vi skulle göra den här scenen så sa de att nu är det – 4 grader i luften och väldigt kallt i vattnet. När vi var där var räddningstjänsten på plats och de sa nu när du hoppar i kommer du att klara dig i en minut i vattnet sedan kommer dina organ att frysa och låsa sig och då kommer du att börja sjunka. Så säg till när det börjar gå för långt spela inte hjälte nu och var i vattnet för länge. Men ja… det är ju inte alltid så att man gör som man blir tillsagd. Vi hoppar i alla fall i och jag är i vattnet i över 2 minuter. Så hade man filmat så hade man kunnat se hur mina händer krampar i vattnet när jag försöker att simma. Det var en minnesvärd dag. De hade en jacuzzi längre bort men då fick man hoppa i en motorbåt med blöt våtdräkt och åka till jacuzzin och värma sig tills man blev varm och efter det hoppa i  det kalla vattnet igen. Det fick man göra ända tills teamet var nöjda med tagningen.

 
Vilken är den vanligaste fråga du får angående den här serien av journalister?
Åh vilken bra fråga, oj nu måste jag fundera (tyst ett tag red.anm). Så svårt, oj hmm, ja det måste nog vara ”Vad gjorde du för att förbereda dig inför rollen som Frank”
– Ja och den frågan har jag redan ställt till dig. Då får jag tacka dig för intervjun och lycka till med allt.

 

Advokaten har premiär den 26 februari 2018 på Viaplay och TV3

Foto och text Camilla Käller