Intervju Petra Epperlein & Michael Tucker

Jag träffade mycket trevliga Petra Epperlein & Michael Tucker på Hotell Kungsträdgården i Stockholm. De är aktuella med dokumentären Karl Marx City som handlar om Petras pappa.  I dokumentären tar Petra Epperlein reda på om pappans död har något att göra med att han var delaktig i Stasi. Personligt och gripande men det handlar också om ett samhälle där allt övervakades och hur man kan göra kopplingar till det moderna samhället idag.

 

Petra Epperlein & Michael Tucker foto Camilla Käller

Petra Epperlein & Michael Tucker foto Camilla Käller

 

Jag och Michael har gjort dokumentär länge ihop. Men det är första gången vi gör något som är så personligt. Det handlar om en familjemedlem. Min pappa tog sitt liv och när han gjorde det började framför allt jag att fundera på om det hade något med hans iblandning av Stasi att göra.  Det som var så otäckt att göra dokumentären var bland annat att ingen visste vad vi skulle hitta när vi började leta i det förflutna. Vi hade heller inte någon plan B om vi skulle märka att det blev alldeles för jobbigt. I början när jag gjorde filmen var det jättejobbigt framförallt för mig. Jag grät så mycket. Men efter ett tag gick det över och man blev mera professionell till arbetet. Det var som att att gå i terapi för hela familjen att göra denna dokumentär.  Det var också svårt för min mamma.  Det tog lång tid innan hon var någorlunda bekvämt i situationen. Det är så mycket personligt. Sånt som mamma inte ens talat om för mig tidigare  och nu skulle hon göra det framför en kamera.

Alla i familjen har heller inte sett det färdiga resultatet.  Jag vill se dokumentären tillsammans med min mamma som tyckte att det var jobbigast av oss att göra det här och vi kommer säkert att gråta mycket tillsammans.

Michael fyller i, det var också mycket speciellt för mig att filma och att vara så nära familjen i mitt arbete. Det var många gånger även svårt för mig att vara objektiv. Vi har gjort mycket dokumentärer tillsammans men detta var något nytt.

Det är också intressant hur man kan jämföra forna DDR med dagens samhälle. Den övervakning som fanns då kan man även jämföra med hur det är i dag. Vi vet ju inte hur  mycket vi är överbevakad idag. Ta bara det här med Facebook. Det du skriver där finns ju lagrat. Det går att få ut så mycket om dig som person som kan användas emot dig, så de kan hota dig och skrämma dig rejält. Samma sak gjorde ju Stasi de tog ju reda på personlig fakta om dig för att använda det emot dig för att de skulle få det de ville ha. På så vis är ju det här en intressant dokumentär det är inte bara personligt som för Petra utan det handlar ju lika mycket om samhället idag och man kan absolut jämföra dåtidens metoder med idag och att vi bör tänka oss för vad vi gör.

Nu är ni här i Stockholm för att göra promotion för er dokumentär. Vad ser ni fram emot mest?
Både Petra och Michael svarar: att möta publiken. Det är både spännande och roligt att se deras reaktioner och få svara på deras frågor.

Karl Marx City. Stockholm Filmfestival 2016

Karl Marx City. Stockholm Filmfestival 2016

Karl Marx City Handlar om:
En djupt personlig dokumentär som tar oss med på en resa till det forna DDR. Petra Epperlein söker svar på om hennes pappa arbetade för Stasi och huruvida hans död för 17 år har något med det att göra. Filmen skildrar en svunnen tid av statskontroll men ställer även aktuella frågor om övervakning i det moderna, digitala samhället.

 

Dokumentären visas på Stockholm Fiilmfestival 2016
Den kommer även att visas på bio i vår samt på VOD  och få specialvisningar.

Text och Foto Camilla Käller.