Intervju Rolf Lassgård och Bahar Pars 2015

Jag har träffat Rolf Lassgård och Bahar Pars som är aktuella i filmen En man som heter Ove. Filmen har biopremiär i Sverige den 25 december 2015.

 

Rolf Lassgård och Bahar Pars 2015

Rolf Lassgård och Bahar Pars 2015

Vem är Rolf Lassgård och Pahar Pars?
Bahar Pars: Jag är skådespelerska. Jag har varit med i filmer som ”När mörkret faller” och nu ”En man som heter Ove”. Jag har också gjort mycket tv serier.
Rolf Lassgård: Skådespelare från Gävle. Som är mycket glad att få spela Ove.

Hur var det att spela mot varandra?
Bahar Pars: Det hände något hela tiden. Privat har jag stött på Rolf lite här och där. Men det hände något när han blev förvandlad till Ove. Det var då som jag blev förändrad i sättet till honom. Jag var mycket mera irriterad på Rolf när han hade masken på sig och var Ove. Det hände också något inom mig, jag blev  lite hårdare och kaxigare. I efterhand har jag reflekterat över det.
Rolf Lassgård: Vi har träffats lite då och då innan. Men när vi väl hade fått rollerna så träffades vi i tre intensiva dagar med rep och genomläsning. Redan där klickade det mellan oss hur vi tänkte med mera. Det är så roligt att jobba med Bahar Pars.

Rolf Lassgård 2015

Rolf Lassgård 2015

 

Hur var det att bli sminkad så länge?
Rolf Lassgård: Det var speciellt, det var två timmar smink varje morgon. Det var väl ganska bra att stiga upp tidigt. Jag fick mycket hjälp där att hitta Ove (skratt). Mitt morgonhumör är inte det bästa och det kunde jag nyttja till min rollkaraktär. Men det värsta var inte att göra masken utan det var att ta av sig den. Det var massor av klister i håret och jag fick tvätta det i diskmedel varje dag.

Finns det något ni har lärt er genom era karaktärer?
Bahar Pars: Jag hade nog inte haft så mycket tålamod som Parvaneh har i filmen med Ove. Jag hade nog brutit kontakten fortare och kategoriserat honom tidigare. Det har jag tänkt på efter filminspelningen. Tänk vad många som Ove jag har träffat och bara avfärdat. Det är något jag verkligen har tänkt på att ge folk en ny chans.
Rolf Lassgård: Jag har tänkt på att inte slösa bort livet på en massa oväsentligheter. Det finns en process med att åldras. Det är som att man lär sig att det här är jag, det här gillar jag, det här gillar jag inte istället för att vara alla tillagts. Men smyger det in någon bitterhet är det inte bra. Då tror jag att man dör i förtid och det vill jag inte göra. En lagom balans av det där är nog bäst.

Finns det något i livet ni skulle vilja göra innan det är försent?
Bahar Pars: Jag är uppväxt med krig så jag går med döden nära hela tiden. Men för min del är det att göra en stor film, min film som ska bli internationellt känd. Jag vill bli ihågkommen.
Rolf Lassgård: Det är en stor fråga. Nu kommer jag direkt från Ove. Men att få göra mitt livs roll. Rollerna som verkligen betyder något, det är inte många som jag gjort men de som sätter avtryck i en själv. Jag var rädd att filmen ”Efter bröllopet 2006” var mitt livs roll. Men så var det inte utan det kom flera efter den.

Bahar Pars 2015

Bahar Pars 2015

Är det något speciellt ni kommer ihåg från inspelningen?
Bahar Pars och Rolf Lassgård: Ja första inspelningsdagen. Vi spelade in i mars och det skulle vara vinter. De var där och lade snö åt oss. Efter att de var klara kommer jag ut då var jag klar med masken. Jag står där och vinkar till han som lägger snö så säger han ” Öh hörru här får du inte vara gå härifrån med barsk röst” Men det är ju jag Roffe. Då kände inte han igen mig när jag hade masken på mig. Trots att vi är bekanta med varandra sedan innan.

Vad var utmaningen med att spela Ove?
Bahar Pars och Rolf Lassgård: Den stora utmaningen är att hitta balansen mellan humorn och värmen samt allvaret utan att den ena tar ut det andra. Jag ville göra Ove som en kinesisk ask, ju flera lock du lyfter desto mera får du veta. Men jag gör  inte rollen själv utan det är skönt att ha någon att spegla sig emot i mitt fall var det då Bahar som spelar Parvaneh.
Det som gjorde karaktärerna så bra tror jag att vi hade möjligheten av Hannes Holm (regi) att kunna prata och diskutera med varandra. Istället för att bara läsa manus rakt av och spela efter det.
Det hjälpte också att jag (Bahar) hade min gravida mage plus två barn och du Rolf hade din mask att förhålla sig till. Det hjälpte ju till att komma in i karaktären. Det som också hjälpte väldigt mycket var att vi bodde i Trollhättan tillsammans. Vi kunde fortsätta prata när filminspelningen var slut.

Rolf Lassgård: Men masken för mig ställde också krav. Det var inte så att jag kunde var Rolf bakom masken och bara säga mina repliker. Det var ju också det att jag skulle tänka på hur man rörde när masken var på. Hur jag springer och andas.
Sedan spelar ju Bahar en kvinna som flyttar in, hon spelar inte en invandrare det gör också att det blir naturligt och inte stereotypa roll.

Vad skall ni göra efter En man som heter Ove?
Vi kommer båda att vara på Dramaten.
Bahar  Pars: Jag ska fortsätta med Marodörer
Rolf Lassgård: Jag  ska göra Utvandrarna.

 

Foto och text Camilla Käller.