Mission Impossible Fallout

Betyg:

Tom Cruises senaste action-extavaganza  är en spännande och blytung film som överträffar de flesta förväntningarna. 

Handlingen knyter an till föregångaren och väver också smart nog in referenser till de förra filmerna. De som har hängt med i filmserien får dessutom några extra blinkningar. IMF-agenten Ethan Hunt och hans team måste ta itu med konsekvenserna av infångandet av anarkisten Solomon Kane, vilket leder till förvecklingar med mycket höga insatser. 

 

Regissören McQuarrie bibehåller föregångarens tema med mörkare berättarton och allvarligare stämning. Han tycks också ha lärt sig av misstagen från den förra filmen genom att inte slarva bort actionscenerna. Även om sekvenserna är långa, så blir de aldrig långtråkiga. Stuntsen känns nerviga och gör åskådaren helspänt delaktig i filmen. Dessutom blir det en extra dimension av att stuntsen känns ”på riktigt”. 

Men även om det är mäktigt, saknar jaglekfullheten från exempelvis Ghost Protocol. Även om filmen inte behöver ha en remarkabel ”snackis” som Burj Khalifa-sekvensen, då den toklevererar som helhet, saknar jag ändå den barnsliga berättarglädjen som Brad Bird tillförde till allvaret. 

 

ORIGINALTITEL: Mission Impossible – Fallout
KATEGORI: action, äventyr, thriller
LÄNGD: 2 tim 27 min
LAND: USA
TAL: Engelska, Franska
ÅLDER: 15 år
DISTRIBUTÖR: Paramount Pictures
BIOPREMIÄR:  2018-08-03
DVD/BLU-RAYPREMIÄR:
UHDPREMIÄR:
VODPREMIÄR:
RECENSERAD AV: John Haque