Mordet på Orientexpressen

Betyg:

Snygga kameravinklar med ett vackert foto och duktiga aktörer lyfter Mordet på Orientexpressen till en ny nivå.

 

Året är 1934 och Hercule Poirot är på väg från Istanbul med Orientexpressen. Vid ett avlägset och isolerat balkanskt bergspass får en lavinmassa tåget att spåra ur. I samband med detta sker också mordet. Mästerdetektiven tvingas lösa den kluriga gåtan där tågets samtliga passagerarna är misstänkta.
 
Filmen är visserligen baserad på Agatha Christies bok, men det har gjorts en del uppdateringar och manusförfattaren tar sig många friheter från den litterära förlagan. Både lyckade och andra mindre lyckade.
Branagh gör Poirot, den groteskt överdimensionerade mustaschen till trots, mycket mänskligare än man är van att se honom. Nedtonand av den pompösa drygheten gör Branaghs Poirot lättillgängligare, men också mer slätstruken än David Suchets ikoniska tolkning. I sällskap med en stjärnspäckad och toppklassig ensemble blir det svårt att sticka ut, men både Michelle Pfeiffer och Johnny Depp är bättre än jag har sett dem på länge.
Inspirerade kameravinklingar och ett bländande vackert foto skapar både en klaustrofobisk känsla, men också illusionen av rymd i det annars begränsade tågutrymmet.
Det slutgiltiga resultatet blir en atmosfärisk, spännande och underhållande film som med förstklassiga skådespelarinsatser både förlustar och förnöjer.

 

ORIGINALTITEL: Murder On The Orient Express
KATEGORI: deckare, drama
LÄNGD: 1 tim 54 min
LAND: Malta, USA
TAL: Engelska
ÅLDER: 11år
DISTRIBUTÖR: 20th Century Fox
BIOPREMIÄR: 2017-11-20
DVD/BLU-RAYPREMIÄR:
VOD:
RECENSERAD AV: John Haque