The Butler

The Butler. Scanbox 2013

The Butler. Scanbox 2013

Betyg: 

Forest Whitaker är stjärnan i filmen

Cecil Gaiens arbetar som liten ute på bomullsfälten, en tragisk händelse gör att han flyttas in till huset och får arbeta där som betjänt . Det är början på en resa som tar honom till Vita huset. Åren 1952 – 1986 arbetar han som butler för 7 stycken presidenter. Han är Vita huset lojal vad som än utspelar sig och för många var han inte bara en butler utan också en vän.
”Filmen är baserad på en artikel publicerad i Washington Post av journalisten Wil Haygood den 7 november 2008 om Eugene Allen, en av Vita Husets mest lojala medarbetare någonsin.”

 

Filmen är ca 2 timmar lång ändå känns det som att allt bara stressas igenom. Det känns som att de har satsat allt på ett kort nämligen rollistan, och den som gör bäst ifrån sig är Forest Whitaker som spelar Cecil Gaines (butler). Han har en lågmäld stil som är vinnande i längden och det berör mig djupt att se honom som gammal. Även Operah Winfrey är rörande som äldre och den sista delen av filmen är riktigt bra. Synd bara att filmen behöver en sådan lång startsträcka innan det blir riktigt känslosamt och då är filmen nästan slut.

 

ORIGINALTITEL: The Butler
KATEGORI: Drama
LÄNGD: 2 tim 12 min
LAND: USA
TAL: Engelska
ÅLDER: 15 år
DISTRIBUTÖR: Scanbox
BIOPREMIÄR: 2013-10-11
DVD/BLU-RAYPREMIÄR: 0214-02-19
VOD:Viaplay Hyr, Viaplay Abonnemang, NetflixSF anytime
RECENSERAD AV: Camilla Käller