The Meg

Betyg:

Större är inte alltid bäst.

En djuphavsexpedition råkar under ett uppdrag få med sig en jättelik förhistorisk monsterhaj, en Megalodon, upp från havets mörkaste bråddjup. Det blir upp till Jason Statham att stoppa det hungriga havsvidundrets hiskeliga härjningar a. 

 

Trots sin överdrivna berättarstil och hjältens överdådiga rollfigur, så är filmen faktiskt inte helt ocharmig. Den bjuder definitivt på flera nagelbitande scener och även en del skratt. Men på det stora hela är det en synnerligen klyschig och märkligt blodfattig historia som genom sitt underhållningsvärde, ändå ger valuta för pengarna utan att för den saken skull bli en klassiker. 
 
Jämförelser med Spielbergs stilbildande banbrytare är naturligtvis svåra att undvika. Och det är himla kul att det görs blinkningar till det gamla mästerverket. Men monsterhajens framfart längs ett pastelpaletterat smörgåsbord till badstrand är märkligt ineffektiv i jämförelse med attacken mot Alex Kintner i ”Hajen”. 
Alexandre Aja visade med ”Piranha 3D” hur effektivt läskiga massvis med små tänder kan vara och ”Deep Blue Sea” visade att smarta hajar är klart obehagligare än gigantiska hajar. 
Faktum är att ju mer jag tänker tillbaka på ”Hajen” så känner jag att jag hellre vill se om den. 

 

ORIGINALTITEL: The Meg
KATEGORI: Action, Thriller, Sci-fi
LÄNGD: 1 tim 53 min
LAND: USA, Kina
TAL: Engelska, Mandarin
ÅLDER: 11 år
DISTRIBUTÖR: Warner Bros
BIOPREMIÄR:2018-08-17
DVD/BLU-RAYPREMIÄR:
UHDPREMIÄR:
VODPREMIÄR:
RECENSERAD AV: John Haque