Intervju med Simon J Berger

INTERVJU MED SIMON J BERGER

Jag har träffat Simon J Berger för en liten pratstund om filmen Hemma. Läs vad han drömde om att arbeta med när han var yngre, vad han tycker om filmen med mera.

 

Simon J Berger. Foto: Camilla Käller omfilmer.se 2014

Simon J Berger. Foto: Camilla Käller omfilmer.se 2014

Berätta lite vem du är.
Jag började arbeta som skådespelare 2006. Har varit med i TV serier Upp till kamp och Torka aldrig tårar utan handskar. Filmer som jag varit med i är bland annat Call girl och nu Hemma samt kommande filmen Den perfekta stöten.

Kan du berätta om din karaktär Henrik?
Henrik liksom jag är uppvuxen i en liten by på landet. Henrik har ju valt att bo kvar även i vuxen ålder i sin barndomsby. Många som bor i byar drömmer ju om att flytta till storstaden medans Henrik vill bo kvar, det är väldigt fint.

Hur var det att arbeta med Maximilian Hult (regissör)?
Det är ju alltid lite speciellt när det är ett ”Wild Card” någon som man aldrig har arbetat med förr och är debutant. Men vi hade roligt, fick bra kontakt med varandra och han är otroligt duktig. Det var verkligen överförväntan på alla sätt.

Kan du berätta hur det var att arbeta på Island?
Det är ju alltid speciellt när man går in i en ny produktion. Det är extrema tider och arbetsförhållanden. Det förstärks ju såklart när man arbetar borta och i ett annat land. Island är ju så häftig också med dess natur.

Någon speciell händelse ur filmen du minns?
Ett varmt minne var när vi tränade Pelota (en bollsport). Vi hade en rack som vi använde först men den var så dålig. Jag snickrade ihop en egen lånade saker ifrån rekvisitateamet. Sedan tränade jag och Erik som spelar Tom. Det var väldigt roligt, jag tyckte det var kul!

Simon J Berger. Foto omfilmer.se 2014

Simon J Berger. Foto omfilmer.se 2014

Har du sett filmen?
Jag har sett den. Jag var förtjust redan i berättelsen när jag läste manuset. Jag tycker att filmen är fin. Jag bävade lite för hur den skulle bli som färdig, det är ju en sak att ha idén och att sedan kunna förvalta den. Maximilian lyckades, det är ju skillnad på att vara regissör på plats och att sedan få ihop helheten. Men jag är mycket nöjd med slutresultatet. Det är en bra berättelse och det var en stor glädje för mig när jag såg filmen och att den blev så bra.

Du spelar ju mycket teater också, vad vill du helst göra?
Jag vill ju helst göra båda sakerna för att må bra. Nu har jag precis börjat på Stadsteatern i Stockholm. Det var två år sedan jag stod på en scen så det började att klia i kroppen eftersom det var så längesedan nu. Men det är roligt att filma också. Det är så stimulerande att få göra både och!

Kan du dra nytta av att ha en teaterutbildning när du filmar?
Ja speciellt när jag filmar har jag haft nytta av att spelat teater. Min utbildning i Scenskolan är ju inriktad på teater men det har lagt grunden till mitt skådespeleri vad det gäller den tekniska biten, och även min professionella inställning till film.

Någon roll du drömmer om att få göra i framtiden?
Nja nej egentligen inte. Jag är mest glad över spännvidden av mina olika karaktärer som jag har fått göra hittills. Allt ifrån karaktären Pål i Troka aldrig tårar utan handskar till Henrik i filmen Hemma. Att jag inte har någon speciell drömroll hänger nog ihop med att skådespelare var inte min dröm att bli som yngre.

Vad drömde du om att få arbeta med då?
Jag ville bli uppfinnare eller åka ut i rymden. Jag var nära att bli läkare. Det var det jag grämde mig mest över när jag slängde ansökningshandlingarna i papperskorgen.”Aj tusan nu försvinner alla chanser att få åka ut i rymden, hade jag blivit läkare hade jag kunnat forska på vad som händer med människokroppen där ute (uppe).

Har du något mera på gång nu förutom teater i Stockholm?
Nej ingen film att prata om. Jag väntar på att skörda frukterna av förra årets hårda arbete. Hemma är jag extremt exalterad över och väntar med spänning på premiären. Senare kommer ju också filmen Den perfekta stöten.

Är det något annat du vill berätta eller tillägga?
Tyst länge….. Nja, Hemma är häftig den är så mänsklig på ett djupgående plan men samtidigt är det en feelgood film. Det är en film som många kan relatera till. Tror det är bland annat därför den har fått så fint mottagande när vi visat den på festivaler.

Tack för intervjun och en mycket trevlig pratstund.

Läs också intervju med Erik Lundqvist.
Kommande intervju är med  Moa Gammel som spelar karaktären Lou
HEMMA har biopremiär 2014-07-11