Stockholms Filmfestival 2020 Program

 

Idag presenteras årets program för den 31:a upplagan av Stockholms internationella filmfestival. Årets Spotlight är Out of Order – en naturlig, men genomarbetad, koppling till det bisarra världsläget med anledning av rådande pandemi. Totalt kommer 75 filmer från hela världen att visas under filmfestivalen som pågår mellan den 11-22 november. Nytt för i år är att festivalen smygöppnas redan under helgen 7-8 november, då väntar bland annat världspremiären för dokumentärfilmen Yung Lean: In My Head. För första gången någonsin blir årets festival en hybridfestival där ett stort antal filmer kommer att tillgängliggöras digitalt via vår skräddarsydda plattform Festival on Demand – därmed tas ett stort kliv att bli hela Sveriges filmfestival 2020.
 
– Det har helt klart varit en tuff utmaning att få ihop årets festival, men nu vi står vi redo med ett program vi är oerhört stolta över. Vi vill möta det stora behov som finns av nya filmupplevelser och spännande röster från hela världen, säger Git Scheynius, Festivalchef
 
Årets Spotlight är Out of Order. 2020 är ett år där allt har vänts upp och ner, inget är sig likt. Pandemi och politisk instabilitet har resulterat i en värld ur funktion.
 
En film som med övertygande kraft belyser årets tema, och som vi stolt presenterar, är dokumentären Greta av Nathan Grossman. En annan dokumentär, 76 Days, fångar en apokalyptisk tillvaro mitt under epidemins utbrott i Wuhan. Danska thriller-dramat Shorta skildrar det brännande ämnet polisvåld, och i mexikanska New Order, som också är årets mittfilm, återges en politisk explosion i Michel Francos regi. Filmerna från årets Spotlight erbjuder en gemensam fördjupad förståelse av ett i övrigt obegripligt år.
 
Stockholms filmfestival har i år valt att uppmärksamma Italien som fokusland. I mars blev det tydligt att landet var Europas epicentrum för spridningen av COVID-19, och blev därmed det första på kontinenten att på allvar drabbas av pandemin som snabbt resulterade i total lockdown. Många länder följde efter, bland annat Frankrike som också tvingades ställa in årets upplaga av Filmfestivalen i Cannes. Samtidigt var det just Italien som kom med glädjebeskedet att Filmfestivalen i Venedig, pandemin till trots, skulle äga rum. Med fantastiska italienska filmer som Matteo Garrones Pinocchio, The Truffle Hunters, Nowhere Special, The Ties och Thou Shalt Not Hate trotsar Stockholms filmfestival reseförbud och tar Italien till biograferna i Stockholm.
 
Ytterligare highlights från årets program är tidigare prisade med några av filmvärldens finaste priser, bland dessa finns Nomadland som vann Guldlejonet vid Filmfestivalen i Venedig och Publikens pris vid Toronto International Film Festival – festivalens avslutningsfilm med Frances McDormand i huvudrollen. The Woman Who Ran vann Silverbjörnen vid Filmfestivalen i Berlin och New Order, festivalens mittfilm, av Michel Franco vann Silverlejonet vid Filmfestivalen i Venedig. Vidare visar vi kritikerrosade filmer som Gunda, Servants och Apples, som alla mött samstämmiga hyllningar från en internationell kritikerkår. Sist, men inte minst, kungör vi nya starka röster som Edson Oda, som regisserat Nine Days, Azra Deniz Okyay med Ghosts och Spring Blossom av den blott 20-åriga Suzanne Lindon som både regisserat, skrivit manus och agerar i filmen.
 
Prestigefyllda Stockholm Lifetime Achievement Award 2020 äras skådespelerskan, regissören, författaren (och före detta fotomodellen) Isabella Rossellini för lång och trogen tjänst inom filmbranschen. I samband festivalen anordnas ett exklusivt Face2Face där Isabella Rossellini medverkar i ett samtal med Stig Björkman.
 
Flerfaldigt Oscarsnominerade skådespelaren Viggo Mortensen belönas med Stockholm Achievement Award 2020. I årets upplag av Stockholms filmfestival gör Mortensen debut som både regissör och manusförfattare med det komplexa och psykologiska dramat Falling, där han även bemästrar huvudrollen.
 
Stockholm Visionary Award 2020 tilldelas den italienske regissören Matteo Garrone. Han rör sig obehindrat över genregränser och är idag en av Europas mest intressanta samtida röster, med mästerverk som Gomorra (2008), Tale of Tales (2015) och Dogman (2018). I årets festival visas Garrones nytolkning av den klassiska sagan Pinocchio.
 
Biljetterna och programmet till Stockholms internationella filmfestival 2020 släpps idag, onsdagen den 21 oktober, på festivalens hemsida.
 
För mer information om medlemskap i Stockholms filmfestival, vänligen besök: Stockholms Filmfestival hemsida
 
Text: Pressmeddelande
Foto: från filmen Berlin Alexanderplatz