Intervju med Moa Gammel

Intervju med Moa Gammel

Träffade Moa Gammel och intervjuade henne om filmen ”Hemma” som har biopremiär i juli. Vi pratade om hennes karaktär Lou i filmen med mera.

 

Moa Gammel Foto Camilla Käller 2014

Moa Gammel Foto Camilla Käller 2014

 

 

Vad har du gjort och vem är Moa Gammel?
Jag arbetar som skådespelare och producent. Jag är tredje producent och upphovsman till Känn ingen sorg.

 

Filmen är inspelad på Island, berätta hur det var att arbeta där.
Det var underbart. Det är så vackert. Lou kommer till en ny by och ser saker med nya ögon. Det var lite lika för mig jag såg filmandet med nya ögon. Det var viktigt för rollarbetet. När vi var där så spelade de in storfilmer som Mitt liv som Walter Mitty och Noah samtidigt det var kul. Det märktes ibland att det var stort pådrag. Island har ju verkligen blivit upptäckt inte minst för naturen.

Berätta vem karaktären Lou är.Kan du berätta något mera om filmen.
Det är en fin film det är både drama och humor i den. Den är bra speciellt nu när vi lever i ett samhälle där allt blir hårdare. Det är fint med en film som är så humanistisk. Det är underbart att personer som är speciella får komma fram och har ett egenvärde som de har i filmen. Jag tycker att det är jättekul att SF vill satsa på Hemma det är ju den enda svenska film som går upp i sommar lite som motvikt till alla blockbusters som kommer.
Hon har svårt att interagera med andra människor. Svårt med nya saker då blir hon stressad och tycker att det är jättejobbigt. Det är en person som har ganska många problem men hon längtar nog efter att få vänner.

Vad var svårt som skådespelerska att göra karaktären Lou?
Det var svårt att man inte kunde se folk i ögonen, hon viker ju bort blicken hela tidnen. Som skådespelare är man ju van att se motspelaren i ögonen. Lou har ju mycket hörsel istället. Jag lyssnade mycket på hur motspelarna lät för att det skulle bli rätt. Det var svårt att inte möta blicken som man gör så mycket annars. Det var ett nytt sätt att arbeta som var spännande.

Vad var det som var lätt med karaktären Lou?
Jag var väldigt blyg själv när jag var liten och i tonårsperioden så jag kunde känna igen mig lite i Lou. Jag plockade fram min tonårs tid igen som var lite lik karaktären.

Moa Gammel. Foto Camilla Käller 2014

Moa Gammel. Foto Camilla Käller 2014

 

 

Kan du berätta om något du minns från filmen Hemma?
Guldvaskar scenen, det var första filmdagen. Vi var ute i det vackra landskapet och vi gjorde scenen som var rätt svår och allt var nytt. Det var magiskt. (Lou träffar Henrik, han tar med henne ut och vaskar guld)

Vad är skillnaden mellan att spela teater och film?
Film ligger mera i regissörens händer, teater är mera är mera min egen process på scenen. När jag spelar in film försöker jag att bjuda publiken på nya karaktären så att det inte blir samma de ser. Jag är så tacksam att få ha gjort så mycket olika inom film.

Har du något nytt på gång?
Jag spelar huvudrollen av SVTs nya stora satsning Jordskott. Ska bli spännande att se resultatet av den.

Tittar du mycket på film privat?
Litteratur och film är mina största passioner. En av filmerna jag tycker mycket om som visades nyligen på bio är Nymphomaniac . Föredrar att gå på bio framför att sitta hemma och titta. Fast jag vill gärna se filmer ensam eller med så lite människor som möjligt runtomkring. Jag vill gärna landa lite i filmen innan jag börjar prata med andra. Jag var jury på Stockholms filmfestival det var det bästa jag gjort. Det var helt underbart. Ett schema där man fick sitta och se på en tre filmer om dagen och prata om film. Det var så kul. Jag hoppas verkligen att jag får vara det igen oavsett vilken filmfestival det är.

Är det något du drömmer om som du inte har gjort än?
Jag har filmat så mycket så nu börjar jag känna en dragning till teater igen. Vill göra mera teater. Jag skriver själv på en del projekt det vill jag gärna utveckla. Har ju en podcast som heter genier (genier.org) där jag intervjuar kvinnor.

Tack Moa för intervjun och lycka till med dina projekt.

Läs också intervju med Simon J Berger och Erik Lundqvist.

Kommande intervju är med Anita Wall.

Hemma har biopremiär 2014-07-11