Intervju med Rakel Wärmländer och Anton Lundqvist 2015

En novemberdag träffar jag Anton Lundqvist och Rakel Wärmländer på Grand Hotell i Stockholm för en intervju. De är aktuella i den svenska filmen En underbar jävla jul  I filmen spelar Anton Oscar som är pojkvän till Simon spelad av Anastasios Soulis. Rakel spelar Cissi som är vän till Simon och Oscar i filmen. När jag träffar Rakel och Anton kan jag inte låta bli att ställa lite julfrågor till dem.

Anastasios Soulis, Rakel Wärmländer och Anton Lundqvist 2015

Anastasios Soulis, Rakel Wärmländer och Anton Lundqvist 2015

 

Hur firar ni jul hemma?
Anton: Jag firar med min familj. Vi bor på lite olika ställen runtomkring Stockholm och det är alltid jag som kör. Jag hämtar och lämnar alla. Vi har ett lugnt firande med mycket god mat och familjen samlad.
Rakel: Vi firar jul lite olika vi är en ganska stor familj. Jag har mycket syskon och alla är utspridda lite över allt. Men jul firar vi den kan dock se lite olika ut från år till år.

Vad är bäst på julbordet?
Anton: Jag gillar Köttbullar och prinskorv.
Rakel: Jag gillar sill. Den kan jag bara inte vara utan. Men jag gillar också köttbullar och prinskorv.

Tittar ni på Kalle Anka?
Anton: Vi har det mest på i bakgrunden för att det tillhör. Jag tror inte att någon av oss lägger fokus på det längre men det är ett skönt brus. De första två minuterna sitter vi kanske och lyssnar när årets julvärd pratar men sedan tappar vi intresset och umgås istället. Bäst i Kalle Ankas jul är ju helt klart Campingen.
Rakel: Jag har ju egna barn och de tittar på Kalle Anka, så efter att jag har fått dem så tittar jag också. Min favorit i Kalle har växlat mellan åren men nu tycker jag nog bäst om Robin Hood. Du vet det är temat, ge till de fattiga och ta från de rika men sedan tycker jag om tomtarnas julverkstad också.

Vilken är eran bästa jullåt?
Anton: Just D nu är det jul igen. Men egentligen lyssnar jag inte på så mycket jullåtar.
Rakel: Ja jag har nog inte någon speciell. Tror inte att jag lyssnar på det sättet. Jag tycker jätte mycket om Stilla natt den sjöng jag jättemycket på skolavslutningar.

Rakel Wärmländer och Anton Lundqvist, 2015

Rakel Wärmländer och Anton Lundqvist, 2015

 

Gillar ni hårda eller mjuka paket?
Anton: Hmmm (liten fundering) jag brukar önska mig köksredskap så det får nog bli hårda paket för mig.
Rakel: En blanding är ju alltid bäst. Men vi vuxna ger inte varandra så mycket julklappar utan det är mest till barnen. Jag har ju blivit så gammal så jag gillar exempelvis att få en bok.

Julpyntar ni hemma?
Anton: Hemma hos mig har jag inget julpynt alls. Farmor brukar tvinga mig ibland att ställa ut någon ren eller så men i det stora hela är jag otroligt dålig på det. Hos mina föräldrar är det mycket julpynt och det är ju där vi firar julen också. Julgran har vi däremot inte hemma. Det är något jag aldrig kommer att förlåta mina föräldrar för. Vi hade inte ens en platsgran. Deras argument var att blommorna blir dåliga av gran och plastgran tänkte de nog inte ens på.
Rakel: Jag skulle jättegärna vilja ha så där som i filmen jag tycker det är otroligt mysigt men har inte lika mycket julpynt hemma.

Vilket är era bästa eller värsta julminne?
Anton: Jag kommer ihåg en gång när jag fick en bilbana det blev jag väldigt glad över jag kommer fortfarande ihåg känslan för det var precis det jag ville ha.
Rakel: När jag var liten var såklart julklapparna ifokus men nu är det mera maten som jag ser fram emot. De här förberedelserna att få lägga in sin egen sill och allt det där du vet.

Till sist vill jag önska er en GOD JUL och GOTT NYTT ÅR.

Text och Foto Camilla Käller.